Home | Reiki | Reiki in Japan: Een unieke kans om je Reiki-training te volgen in het thuisland van Dr. Usui
Reiki-Japan

Reiki in Japan: Een unieke kans om je Reiki-training te volgen in het thuisland van Dr. Usui

⏱ Leestijd: 5 minuten

Reiki in Japan is een onvergetelijke spirituele reis voor iedereen die gepassioneerd is door Reiki! Om je voor te bereiden op een reis, die je mogelijk maar een keer beleeft in je leven, vind je in dit artikel alles wat je moet weten over Reiki in Japan.

Reiki in Japan voor Usui

Velen zijn van mening dat Mikao Usui of Usui Sensei, zoals we hem eerbiedig noemen, de maker van Reiki was en dat het woord Reiki alleen van toepassing is op de helende modaliteit die hij ontdekte en ontwikkelde. Maar wanneer we de feiten onderzoeken over de oorsprong van Reiki als een helende modaliteit, ontdekken we dat voordat Usui Sensei zijn stijl van Reiki ontwikkelde, er nog minstens vier andere stijlen van Reiki-genezing werden beoefend in Japan. Deze informatie is afkomstig van Hiroshi Doi Sensei en van Toshitaka Mochitzuki Sensei, twee Japanse Reiki-onderzoekers. Een meer gedetailleerd begrip van dit onderwerp wordt uitgelegd in het boek An Evidence Based History of Reiki. (1, 2)

Matiji Kawakami

In 1914 creëerde Matiji Kawakami, een Japanse therapeut, een helende stijl die hij Reiki Ryoho noemde en in 1919 publiceerde hij een boek met de titel Reiki Ryoho voor Sono Koka, of Reiki Healing and Its Effects. De andere Reiki-healingstijlen die op dat moment in gebruik waren, waren: Reikan Tonetsu Ryoho gemaakt door Reikaku Ishinuki, Senshinryu Reiki Ryoho gemaakt door Kogetsu Matsubara en Seido Reishojutsu gemaakt door Reisen Oyama. Het was in de tijd dat deze Reiki-stijlen al in gebruik waren, dat Usui Sensei in maart 1922 zijn mystieke ervaring had op Kurama yama waarin hij de Reiki-energie kreeg en hieruit zijn stijl van Reiki ontwikkelde, die hij Usui Reiki Ryoho noemde. Het is interessant dat Usui Sensei deze naam koos omdat het de neiging heeft aan te geven dat hij op de hoogte was van de andere stijlen van Reiki Ryoho die werden gebruikt en dat dit zijn stijl van Reiki Ryoho was. En vanwege omstandigheden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden, samen met het werk van Takata Sensei dat later in deze sectie wordt genoemd, raakten de andere vormen van Reiki in onbruik of bleven relatief onbekend terwijl Usui Reiki werd beoefend en groeide in populariteit.

Reiki-energie

Bij het overwegen van wat wel of niet Reiki moet worden genoemd, moeten we bedenken dat er niet alleen veel systemen van Reiki-genezing zijn die origineel zijn en geen afstamming hebben die teruggaat tot Usui Sensei, maar dat de Reiki-energie er althans is duizenden jaren en in feite zijn sommigen van mening dat het al sinds het begin van de tijd bestaat. Reiki-energie is iets waar iedereen gebruik van kan maken en natuurlijk hebben velen dat ook, dus met dit in gedachten lijkt het logisch om aan te nemen dat elk systeem dat gebruik maakt van Reiki-energie Reiki kan worden genoemd, niet alleen die systemen die kunnen worden getraceerd aan Usui Sensei.

Usui Reiki

Vanwege de omstandigheden in Japan na de Tweede Wereldoorlog en het feit dat Hawaya Takata Reiki naar het westen had gebracht, werd Usui Reiki de overheersende vorm van Reiki die over de hele wereld werd beoefend. Daarom is een grondig begrip van Usui Reiki belangrijk omdat het ons een basis zal geven om Reiki te begrijpen, waardoor het voor ons gemakkelijker wordt om ons te verbinden met de essentie ervan.

Let op: de kracht van Reiki en alle toepassingen wordt ook uitgebreid behandeld in het Reiki Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

japan-reiki

Het ontstaan van Usui Reiki in Japan

Dus met dit in gedachten bereidde hij zich voor op de dood en in februari 1922 ging hij naar Kurama yama, een heilige berg ten noorden van Kyoto. Hij ging vasten en mediteerde totdat hij overging naar de volgende wereld. Houd er rekening mee dat hij niet op zoek was naar een methode van genezing, maar dat hij deze speciale spirituele staat wilde ervaren. Bovendien weten we dat er een kleine waterval is op Kurama yama waar zelfs vandaag de dag mensen gaan mediteren. Deze meditatie houdt in dat je onder de waterval staat en het water over de bovenkant van het hoofd laat stromen en laten stromen, een oefening die de kruinchakra activeert. Japanse Reiki Masters denken dat Usui Sensei deze meditatie mogelijk heeft gebruikt als onderdeel van zijn beoefening. In de loop van de tijd werd hij in ieder geval zwakker en zwakker. Het was nu maart 1922 en om middernacht van de eenentwintigste dag drong plotseling een krachtig licht door zijn hoofd en hij voelde zich alsof hij door de bliksem was getroffen; hierdoor viel hij bewusteloos.

Toen de zon opkwam, werd hij wakker en realiseerde hij zich dat hij, voordat hij zich door zijn vasten erg zwak en bijna dood voelde, nu vervuld was met een buitengewoon plezierige staat van vitaliteit die hij nog nooit eerder had ervaren; een wonderbaarlijk type hoogfrequente spirituele energie had zijn normale bewustzijn verdrongen en vervangen door een verbazingwekkend nieuw bewustzijnsniveau. Hij ervoer zichzelf als de energie en het bewustzijn van het universum en dat de speciale staat van verlichting die hij zocht, hem als een geschenk was gegeven. Hij was dolblij met dit besef.

Toen dit gebeurde, was hij vol opwinding en rende hij de berg af om zijn zenmeester te vertellen over zijn grote geluk. Onderweg stootte hij zijn teen tegen een rots en viel naar beneden. En op dezelfde manier als iedereen zou doen, legde hij zijn handen op de teen, die pijn had. Terwijl hij dit deed, begon de genezende energie helemaal vanzelf uit zijn handen te stromen. De pijn in zijn teen verdween en de teen genas. Usui Sensei stond hier versteld van. Hij realiseerde zich dat hij naast de verhelderende ervaring die hij had ondergaan, ook de gave van genezing had ontvangen. Hij begreep ook dat dit zijn levensdoel was; om een genezer te zijn en anderen op te leiden. (11)

In april 1922 verhuisde hij naar Tokio en begon een helende samenleving die hij Usui Reiki Ryoho Gakkai (Usui Reiki Healing Method Society) noemde. Hij opende ook een Reiki-ziekenhuis in Harajuku, Aoyama, Tokyo. Daar gaf hij les en behandelingen.

Reiki in Japan volgen

Cursussen Reiki in Japan vinden plaats in Kyoto; het traditionele hart van Japan en de thuisbasis van de beroemde gouden tempel, geisha en andere historische bezienswaardigheden. Normaal duurt de cursus Reiki 1, 2 en meester twee dagen, maar in Japan wordt deze verspreid over een week. Tijdens de cursus overnacht je in een traditionele ryokan of Japanse herberg.

In Kyoto is er gelegenheid voor sightseeing en culturele uitwisseling. Het hoogtepunt van je bezoek aan Japan is een dagtocht naar de berg Kurama, de geboorteplaats van Reiki. Hier mediteerde Dr. Usui 21 dagen en ontving hij de Reiki-helende energie. Kurama heeft veel verschillende frequenties en patronen van hoge energie. Je wandelt naar de top voor een meditatie, en op de terugweg geniet je van een buitenbad in de lokale warmwaterbron ‘onsen’.

Daarnaast wordt een boeddhistische tempel bezocht waar we meedoen aan een zenmeditatie. Er is een mogelijkheid om een kalligrafieles bij te wonen en inzicht te krijgen in de wereld van een geisha die door Gion loopt.

Reserveren voor deze geweldige ervaring is nu open. Er is altijd veel belangstelling voor deze cursus en het aantal inschrijvingen is beperkt, dus neem zo snel mogelijk contact met ons op om ervoor te zorgen dat je erbij bent!

Wil je nog meer leren over Reiki?

Bekijk dan de online Reiki cursus eens. In deze cursus leer je namelijk álles over deze krachtige methode. En het mooie is: je kan de cursus gewoon vanuit het comfort van je eigen huis volgen!

Klik hier om de cursus te bekijken →

Recente artikelen

Reiki Handboek

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Reiki. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Reiki tekens fascinerend? Hier is je van A tot Z gids!

Reiki tekens fascinerend? Hier is je van A tot Z gids!

Of je nu regelmatig Reiki beoefent, een Reiki-sessie hebt meegemaakt of er net over hebt gehoord, deze oude genezingspraktijk is eindeloos fascinerend. Een van de belangrijkste en interessantste elementen zijn de Reiki tekens. Maar welke Reiki symbolen zijn...

Reiki op afstand en het menselijke energieveld

Reiki op afstand en het menselijke energieveld

Een van de basisleringen van genezing met Reiki is dat we meer zijn dan ons fysieke lichaam. We hebben ook een energielichaam dat bestaat uit ons aura (energievelden), de chakra's (energiecentra) en de meridianen (energiebanen). Net als ons fysieke lichaam...

Een Reiki inwijding, hoe werkt het en wat is het doel?

Een Reiki inwijding, hoe werkt het en wat is het doel?

In tegenstelling tot andere helende kunsten, wordt reiki van meester op leerling overgedragen via een reiki inwijding die de leerling in staat stelt verbinding te maken met de universele reikibron. De afstemming of inwijding stelt je in staat om een vat van...

Reiki Handboek

“Wow! Alles wat ik over Reiki wilde weten in één compleet e-book!”

Reiki Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Reiki!

  • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Reiki inhoudt?
  • Wil je je verder verdiepen in Reiki, en zoek je goede handvatten?
  • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Reiki?
  • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
  • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Reiki Handboek perfect voor jou.
Het handboek zit vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!