Home | Reiki | Reiki voor dieren: optimale gezondheid en welzijn van je huisdier op een natuurlijke manier
Reiki toepassen bij dieren

Reiki voor dieren: optimale gezondheid en welzijn van je huisdier op een natuurlijke manier

⏱ Leestijd: 7 minuten

We kunnen op veel verschillende manieren contact maken met onze huisdieren. Sommigen van ons praten graag met ze of geven er misschien de voorkeur aan om in het park te wandelen of te apporteren. Anderen kunnen gewoon genieten van de aanwezigheid van hun huisdier.

Het maakt niet echt uit welke stijl we gebruiken om verbinding te maken, zolang we het maar regelmatig doen. Dieren vinden het heerlijk om contact te maken met hun familieleden. Een manier waar je misschien minder van hebt gehoord, is via reiki. Lees verder en ontdek hoe je met Reiki voor dieren je band met je huisdier en andere dieren kunt versterken!

Wat is Reiki?

Reiki is een Japanse spirituele praktijk gebaseerd op meditatie die ook therapeutische toepassingen heeft. Reiki helpt om boosheid, zorgen, angst en stress los te laten om je beste innerlijke kwaliteiten van vrede, dankbaarheid en mededogen te ontdekken.

Het doel van Reiki is om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Dagelijkse reikibeoefening vergroot ook het vermogen van de beoefenaar om anderen met vrede en mededogen te ondersteunen, zelfs in het geval van ernstige gezondheidsproblemen of moeilijke situaties.

Reiki delen met anderen omvat aanrakingstherapie en meditatie in het geval van mensen en dieren. Het doel van het aanbieden van Reiki aan anderen is het bevorderen van ontspanning en stressvermindering, wat op zijn beurt de zelfgenezing van het lichaam, de geest en de ziel bevordert.

Chakra-systeem

Reiki richt zich op het chakra-systeem, een groep van zeven brandpunten langs de ruggengraat van de kruin tot het bekken. Het is een zachte, pijnloze, niet-invasieve en stressvrije behandeling die op alle niveaus heelt en helpt voor:

 • het versnellen van het vermogen van het lichaam om fysieke en mentale aandoeningen te genezen
 • een versnelde genezing na operatie en/of ziekte
 • acute en chronische aandoeningen
 • het in evenwicht brengen van de lichaamsenergieën
 • het vrijgeven van geblokkeerde energie en het bevorderen van een staat van ontspanning
 • het reinigen van het lichaam van gifstoffen
 • het behoud van een goede gezondheid
 • een emotionele genezing na een trauma, zoals misbruik, verwaarlozing, angst en verlies van vertrouwen
 • het induceren van diepe ontspanning en stressvermindering bij sterk gespannen of nerveuze dieren
 • gedragsproblemen
 • een vreedzame overgang tussen leven en dood

Let op: de kracht van Reiki en alle toepassingen wordt ook uitgebreid behandeld in het Reiki Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

werkt reiki bij dieren

Reiki voor dieren zorgt voor een diepere verbinding met je huisdier

Het is belangrijk om de signalen van je huisdier te kunnen lezen, om te weten wanneer ze zich niet goed voelen of zich hongerig, verveeld en geïrriteerd voelen. Dieren worden graag gehoord en, wat nog belangrijker is, ze moeten net als wij worden gehoord.

Net als mensen hebben dieren hun goede en slechte dagen en daarom hebben ook zij voldoende ruimte nodig om zichzelf te uiten. Energie gebruiken, is een belangrijke methode om in eerste instantie contact te maken met een dier. Op die manier laat je ze voelen hoe jij bent: je humeur, je intensiteit en je intentie. Op dit niveau wordt veel weggegeven. Energiewerk is vooral waardevol als je te maken hebt met dieren die ziek zijn, herstellend of gewoon niet zichzelf zijn.

Met Reiki voor dieren creëer je een ruimte die zo kalm en vredig is, waardoor je huisdier van harte wordt uitgenodigd om binnen te komen. Hierdoor ontstaat er een diepere verbinding tussen huisdieren en eigenaren. Het is een heel bijzondere sensatie wanneer dit gebeurt.

Waarom is Reiki effectief voor dieren?

Een van de prachtige aspecten van de zachte, meditatieve benadering van Reiki is dat het met elk dier kan worden gedeeld, ongeacht het niveau van vertrouwen voor mensen. Reiki kan zelfs de meest getraumatiseerde dieren helpen ontspannen en een sterk gevoel van welzijn voelen.

Dit is belangrijk bij het creëren van niet alleen genezing van lichaam, geest en ziel, maar ook Reiki creëert de eerste stap in het helen van de relatie dier/ mens.

Is Reiki effectiever voor bepaalde dieren en waarom?

Reiki wordt met succes gedeeld met huisdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s, vogels en paarden. Maar de vredevolle ruimte van Reiki omarmt ook geredde exotische en wilde dieren zoals tijgers, apen, beren, olifanten, luipaarden, alligators en meer. Het belangrijkste ingrediënt in een effectieve reikisessie is dat het dier zich veilig voelt om contact te maken met de beoefenaar. Om deze reden is Reiki het meest effectief voor dieren wanneer ze niet op dezelfde manier worden benaderd zoals we Reiki toepassen bij onszelf of anderen.

Hoe werkt Reiki voor dieren?

Als we Reiki met mensen willen delen, gaat de persoon op een massagetafel liggen en oefent de beoefenaar een reeks lichte handposities uit op het hoofd en de romp van de persoon. De klant heeft soms hoofdpijn of een ander probleem en vraagt de behandelaar om zijn handen op het pijnlijke gebied te leggen. Met andere woorden, de klant ontspant en de beoefenaar zal een sessie “doen” met fysieke aanraking. Deze aanpak voor mensen werkt goed en is uiterst ontspannend en vredig.

Voor dieren is de Reiki-benadering bijna het tegenovergestelde zoals bij mensen. Het kan zijn omdat dieren gevoeliger lijken voor onze gemoedstoestand en emoties en niet afhankelijk zijn van aanraking om zich verbonden te voelen. Bij het benaderen van dieren is het beter om naar binnen te focussen op de Reiki-meditatie en het ‘doen’ of ‘repareren’ los te laten. Als het dier fysieke of emotionele problemen heeft, moet de beoefenaar daar niet over nadenken, maar in plaats daarvan dieper in het hart en de geest van het dier kijken – dat deel van het dier dat altijd perfect is en een oneindig genezingspotentieel heeft.

Met andere woorden, we moeten onze geest open en positief houden en we mogen geen fysiek contact met het dier forceren. Dieren reageren meer op Reiki zoals menselijke kinderen dat doen: ze bewegen, verbinden vaak op afstand en geven de voorkeur aan een meer flexibele en open benadering.

Leer alles over de kracht van Reiki

Via de Online Cursus Reiki 1 & 2 leer je zelf Reiki toe te passen en van alle voordelen te genieten. De voordelige Reiki Cursus volg je gewoon vanuit huis en in je eigen tempo!

Klik hier om de cursus te bekijken →

leren-van-reiki

Waarom Reiki voor dieren?

Reiki brengt dieren die fysieke pijn hebben rust en troost, het vermindert emotionele stress en verlicht en brengt zelfs vrede in het stervensproces van een dier.

Reiki brengt genezing in de vorm van vrede en evenwicht – met andere woorden, het is geen ‘remedie’ voor een probleem, maar ons lichaam en onze geest geneest niet optimaal als we ons gestrest of niet goed voelen. Reiki-beoefenaars diagnosticeren geen problemen en hoeven in feite niet te weten wat het probleem is, omdat hun aanpak en doel altijd hetzelfde is. Dit komt omdat Reiki healing gaat over ‘heel worden’ en dit is iets dat we allemaal kunnen doen – zelfs bij ziekte.

Het is deze heelheid en harmonie van het hele wezen dat Reiki blootlegt, en dat ons zelfherstellende vermogen doet stralen. Ook dieren worden beïnvloed door de gezondheidsproblemen van hun mensen, en soms is het probleem van een dier echt het probleem van hun eigenaar. Door Reiki te delen met mensen die dieren hebben, kunnen Reiki-beoefenaars helpen een genezende mogelijkheid te creëren tussen de persoon en hun huisdier, hun band te verdiepen en hun hart-tot-hart-verbinding te voeden. Als we in de aanwezigheid van dieren zijn, met een open hart en geest, is dit de ideale ruimte voor ons om gezonde relaties te koesteren, van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen om een gelukkiger en gezonder leven te leiden.

Omdat de meeste dieren vrij puur van energie zijn, hoef je ze geen lange sessies Reiki te geven. Hoe kleiner het huisdier is, hoe minder tijd ze nodig hebben om die helende energie te ontvangen. Wanneer je huisdier er genoeg van heeft, zul je zien dat hij of zij van je wegloopt.

De meeste dieren zullen zichzelf ook positioneren waar ze Reiki willen ontvangen. Een grotere hond wil misschien meer tijd, terwijl een lief, klein vogeltje misschien maar 5 minuten nodig heeft. Regelmatige, verbindende genezingen doen wonderen om ook hun algehele piekgezondheid te behouden.

Voordelen van Reiki voor dieren

Het extra voordeel van het geven van Reiki aan je huisdieren is dat je op een dieper niveau met hen in contact komt. Als je reiki geeft, ontvang je het ook, waardoor je een dieper bewustzijn van gewaarwordingen krijgt.

Dit betekent dat je verbinding kunt maken met je huisdier en op elk moment kunt voelen wat je huisdier voelt. Het regelmatig beoefenen van Reiki versterkt niet alleen het immuunsysteem van je huisdier, het versterkt ook je verbinding met hem of haar, waardoor het gemakkelijker wordt om een diepere band te ontwikkelen en te behouden voor een zeer lange tijd.

Maar Reiki is niet alleen voor dieren – je kunt het ook gebruiken voor planten, voedsel, water, op kantoor en zoveel meer! Als je op een dieper niveau in contact wilt komen met jezelf en je huisdier, is Reiki een zeer eenvoudige maar effectieve helende techniek voor zowel dieren als mensen.

Wat onze studenten zeggen

“Toen ik Reiki op mezelf beoefende, werden mijn hond en paard als magneten naar me toe getrokken. Mijn hond lag onhandig over mijn voeten om dichtbij te zijn, een gedrag dat hij nog nooit eerder had vertoond. Mijn paard kwam dichterbij en leunde tegen me aan en viel vaak in een diepe slaap.

Dit was een gedrag dat ik nog nooit met hem had meegemaakt. Het leek erop dat reiki hun, net als mij, een soortgelijk gevoel van welzijn en vrede gaf. Dit was opwindend omdat dieren leken te kunnen profiteren van de vredige ruimte van reiki, zelfs als ik ze niet opzettelijk reiki ‘gaf’. Gewoon in hun aanwezigheid zijn terwijl ik mijn reiki bij mezelf deed, creëerde een sterke en vreedzame reactie van mijn dieren.” “Toen ik reiki leerde, was ik ook vrijwilliger als hondenuitlater bij een lokaal asiel. Ik had veel geluk dat, hoewel het personeel niet begreep wat reiki was, ze me toestemming gaven om reiki met de honden te delen nadat ik ze had uitgelaten. Ik voelde me aanvankelijk aangetrokken tot vrijwilligerswerk in opvangcentra omdat ik, vanwege mijn eigen angstproblemen, me verbonden voelde met de stress en angst dat geredde of achtergelaten dieren ervaren in een opvangomgeving.

Net zoals Reiki me hielp om mijn angst los te laten, zag ik keer op keer gestreste asielhonden ontspannen en gaan slapen tijdens de Reiki-sessies die ik gaf. Zelfs in een luide en chaotische kennelomgeving creëerde het delen van reiki rust en ontspanning, vaak voor de hele kennel, niet alleen voor de hond waar ik bij zat. Ik was zo dankbaar dat ik dieren met reiki op dezelfde manier kon helpen zoals ik mezelf hielp.

Ook al was reiki voor dieren destijds niet mijn specialiteit, ik voelde me toegewijd om reiki te delen met zoveel mogelijk dieren, van zoveel mogelijk soorten. Voornamelijk omdat ik sterk in de kracht van reiki geloofde, vanwege mijn eigen persoonlijke ervaring.” Ben je een grote dierenvriend en wil je je band met dieren versterken? Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in voor het volgen van de cursus Reiki!

Wil je nog meer leren over Reiki?

Bekijk dan de online Reiki cursus eens. In deze cursus leer je namelijk álles over deze krachtige methode. En het mooie is: je kan de cursus gewoon vanuit het comfort van je eigen huis volgen!

Klik hier om de cursus te bekijken →

Recente artikelen

Reiki Handboek

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Reiki. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Reiki tekens fascinerend? Hier is je van A tot Z gids!

Reiki tekens fascinerend? Hier is je van A tot Z gids!

Of je nu regelmatig Reiki beoefent, een Reiki-sessie hebt meegemaakt of er net over hebt gehoord, deze oude genezingspraktijk is eindeloos fascinerend. Een van de belangrijkste en interessantste elementen zijn de Reiki tekens. Maar welke Reiki symbolen zijn...

Reiki op afstand en het menselijke energieveld

Reiki op afstand en het menselijke energieveld

Een van de basisleringen van genezing met Reiki is dat we meer zijn dan ons fysieke lichaam. We hebben ook een energielichaam dat bestaat uit ons aura (energievelden), de chakra's (energiecentra) en de meridianen (energiebanen). Net als ons fysieke lichaam...

Een Reiki inwijding, hoe werkt het en wat is het doel?

Een Reiki inwijding, hoe werkt het en wat is het doel?

In tegenstelling tot andere helende kunsten, wordt reiki van meester op leerling overgedragen via een reiki inwijding die de leerling in staat stelt verbinding te maken met de universele reikibron. De afstemming of inwijding stelt je in staat om een vat van...

Reiki Handboek

“Wow! Alles wat ik over Reiki wilde weten in één compleet e-book!”

Reiki Handboek zit boordevol informatie, tips en inspiratie over Reiki!

 • Wil je op een laagdrempelige wijze leren wat Reiki inhoudt?
 • Wil je je verder verdiepen in Reiki, en zoek je goede handvatten?
 • Wil je mensen om je heen helpen om te profiteren van de kracht van Reiki?
 • Wil je problemen en ziekten aanpakken door je energie te balanceren?
 • Wil je zaken als stress en spanning elimineren zodat je meer kan genieten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Reiki Handboek perfect voor jou.
Het handboek zit vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!